tinaeleonor

Min akne - del 2

 

 

Nu har jag ätit Isotretinoin i exakt 57 dagar och då har jag tagit 2 tabletter om kvällen. Jag tänkte alltså först förklara väldigt kort vad jag äter för medicin och sen kommer jag skriva vad jag har upplevt för biverkningar och resultat hitills i kuren. 

Så vad är det här för medicin? Isotretinoin Orifarm innehåller den aktiva substansen isotretinoin. Den är besläktad med A-vitamin och tillhör en grupp läkemedel som kallas retinoider. Retinoideranvänds vanligtvis för att behandla hudproblem.

Isotretinoin Orifarm används för behandling av svåra former av akne (till exempelnodulär eller konglobat akne eller akne med risk för permanent ärrbildning) som inte har visat förbättring efter andra behandlingar mot akne, bland annat behandling med antibiotika och lokal behandling.

 

Jag börja äta medicinen just för att jag har testat alla salvor som finns och mediciner men inget har funkat för mig och jag har akneärr kvar som jag vill bli av med. 

 

Biverkningar som jag hitills har upplevt är torrhet, vilket är en vanlig biverkning. Efter jag har duschat så måste jag smörja in kroppen med en salva som heter profyderm så att jag återfuktar kroppen ordenligt. Jag smörjer in ansiktet även morgon och kväll. Annars blir jag torr och börjar flagna.  Min hårbotten är torr så den kliar lite med fördelen är att jag slipper tvätta håret massa, det blir typ aldrig fettigt, så det är skönt.  Så medicinen gör en torr på insidan och utsidan, vilket är så oerhört jobbigt för det gör att jag får ont i alla leder och muskler. Varje kväll när jag ska sova har jag så ont i ryggen att jag inte kan ligga ner, svårt att förklara smärtan. Så jag får ont i kroppen vid minsta lilla ansträngning. Men vissa dagar så är jag inte som en tant i kroppen ;)

Annars har jag ofta huvudvärk, men jag försöker skippa alvedon så mycket som möjligt pga levern. 

 

Men om jag ska prata lite om det positiva, alla mina vänner ger mig komplimanger om att min akne har blivit bättre, vilket värmer i hela kroppen. Som sagt pannan är nästan helt akne fri, sen börjar den blå/lila tonen i ärren gå ner en hel del. De är mkt kvar som måste försvinna med det går framåt. Annars får jag helt plötstligt finnar ( vilket jag inte fått tidigare ) så de är mindre kul. Men det kan jag leva med. 

 

Jag har haft mitt första återbesök hos läkaren och alla mina värden såg jätte bra ut , vikten så har jag gått up lite vilket är vanligt i början av kuren så de kommer försvinna.  Läkarn var bara lite orolig över den konstanta huvudvärken och att jag har så ont i kroppen så vi hoppas att de är lugnare till nästa läkartid. 

 

Nästa uppföljning kommer när jag har ätit medicinen i 100 dagar, puss

 

 

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas